CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

"Rock Story" από το ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών


Σε πιάνει το αλλιώτικό σου, κάτι σα φευγιό και καλλιτεχνική διάθεση εννόησης του κόσμου και τυχαίνει να δεις τον "Ασυμβίβαστο". Ο πρωταγωνιστής αυτονόητα γνωστός, τα τραγούδια του εξίσου, μερικά λόγια για την πορεία ζωής του έχουν λάβει θρυλική διάσταση, κι εκείνο που κεντρίζει εσένα σα μαγνήτης είναι ένα πάρα πολύ απλό πράγμα. Τα μάτια του. Βλέμμα βαθύ, έντονο, γαλήνιο και άγριο ταυτόχρονα, ερευνητικό, παρακλητικό, συμπονετικό. Ένα βλέμμα που τη μια στιγμή σε χαιδεύει απαλά με κατανόηση και την επόμενη σε σκορνάρει με απάθεια λύκου. Το λάτρεψα. Ύστερα είναι τα λόγια πέρα από τις μουσικές, είναι μια φιλοσοφία ζωής που σου φαίνεται πιο πραγματική από την πραγματικότητα. Μετά λίγο καιρό, ενημερώνεσαι για μια παράσταση που τρέχει από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Δε γίνεται να τη χάσεις, όχι μοναχά για την υπόθεση και εικονοπλασία του έργου, όσο για την περιγραφή της συγγραφέος. Παραθέτω:



Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζει το έργο της Λείας Βιτάλη “Rock Story”, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια στη σκηνή “Σωκράτης Καραντινός” της Μονής Λαζαριστών.

Ένας νέος άντρας ξεπερνάει τα όριά του και πέφτει νεκρός ντυμένος τη γύμνια του πάνω στη σκηνή. Ποιος είναι; Τι ζητούσε από τη ζωή του και πώς έφτασε μέχρις εκεί; Το «Rock Story», εμπνευσμένο από την προσωπικότητα ενός διάσημου έλληνα ροκ σταρ, ανεβάζει live στη σκηνή το ροκ συνδυασμένο για πρώτη φορά με τον θεατρικό λόγο. Ένα ιδιαίτερο έργο πλημμυρισμένο με τη μουσική της ελληνικής ροκ σκηνής, όπως Σιδηρόπουλος, Άσιμος, Τρύπες, κ.α. αλλά και των Rolling Stones, των Doors και άλλων θρυλικών ονομάτων της ροκ. Γραμμένο με ευαισθησία και χιούμορ μιλάει για τον αληθινό άνθρωπο πίσω από τον ροκ σταρ. Ποιος είναι; Τι τον σπρώχνει σ’ αυτή τη δύσβατη διαδρομή και τι σημαίνει τελικά το τρίπτυχο σεξ, ντραγκς και ροκ εντ ρολ που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή και λειτουργεί ακόμη;
Το “Rock Story” μιλάει για τις ουσίες, για τα οράματα, για τη μοναξιά μέσα στις σχέσεις των ανθρώπων, για τον έρωτα, για το απεγνωσμένο ψάξιμο της αληθινής ζωής πέρα από τις εξαρτήσεις και την βαθιά ανθρώπινη ανάγκη για αγάπη. Πάντα μέσα από μια ματιά ροκ.

Σημείωμα της Λείας Βιτάλη

“Όταν άρχισα να σχεδιάζω στο μυαλό μου το “Rock Story” είχα μπροστά μου την εικόνα ενός νέου ανθρώπου που τα δίνει όλα πάνω στη σκηνή. Όμως κάθε έργο λίγο ως πολύ, πέρα από την επικοινωνία του με τον θεατή, βοηθάει και τον συγγραφέα του να συμφιλιωθεί με ένα δικό του φόβο. Έτσι, δειλά δειλά, άρχισαν να ξεπετάγονται κάποιες εικόνες οικογενειακής “ευτυχίας” (!), άλλες εικόνες πλήθους κυνηγημένου από τανκς, ύστερα απελπισμένοι έρωτες που έσβηναν σε θαλασσοδαρμένες ακρογιαλιές… Ώσπου ένα βράδυ ο ήρωάς μου, ο Λεό, έπεσε νεκρός πάνω στη σκηνή την ώρα που τραγουδούσε. Τότε μπήκαν τα πράγματα στη θέση τους. Ο Λεό είχε μόνο τρία λεπτά για να συμφιλιωθεί με τη ζωή που έζησε. Ακολούθησα τους συνειρμούς του μυαλού του. Ήταν σκέτη τρέλα. Η ζωή του μπερδευόταν με τις μουσικές του, τα όνειρα με την πραγματικότητα, οι επιθυμίες με τις ενοχές, τα πρόσωπα μπαινόβγαιναν αυθαίρετα στον χρόνο. Πού είναι ο περίφημος ρεαλισμός μου, αναρωτιόμουν. Τότε συνειδητοποίησα ότι κάποια στιγμή στη ζωή μας ανακαλύπτουμε μέσα απ’ την τέχνη κάτι πιο αληθινό απ’ την πραγματικότητα. Την αληθινή φύση του ανθρώπου που ακολουθεί τη διαδρομή του ονείρου και της επιθυμίας, του συναισθήματος και όχι της λογικής. Το «Rock Story» με έκανε να καταλάβω ότι ψάχνοντας το νόημα της ζωής, δεν ψάχνουμε τίποτ’ άλλο παρά μόνο την αγάπη…»


Παραστάσεις
Τετάρτη & Σάββατο 6 μ.μ. & 9 μ.μ., Πέμπτη & Παρασκευή 9 μ.μ., Κυριακή 7 μ.μ.
Τιμές Εισιτηρίων
Πλατεία: 22€, Φοιτητικό: 15€

Πληροφορίες-Κρατήσεις
Χώρος Παραστάσεων:
Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός», Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Διάρκεια Παραστάσεων: 13/3/2009 – 24/5/2009

Ώρες λειτουργίας ταμείων: 9.30 π.μ. έως τις 9.30 μ.μ. Τηλ. κρατήσεων: 2310 288000


υγ. ορεστάκο, έπρεπε να 'ρθεις μια βδομάδα νωρίτερα.